Från larver till siden


Jag kollade på Discovery vilket jag inte alls tycker är kul igentligen men syrran och hennes pojkvän kollade på det så jag kikade lite smått imellanåt och fick reda på detta "Siden är gjort av larver" , tyckte det var rätt intressant så jag läste mer om det på Google.se! :D



Bara jag som är chokad?



"Siden är tyg gjort av silke. Silke är en ren naturprodukt och kommer från kokongtrådar av silkefjärilens larver."


Silke är utgångsmaterialet när man skall tillverka siden och konsten har funnits i Kina i ca 4600 år . Från början var tillgången mycket liten eftersom framställningen länge var en bevarad hemlighet. Därför var silke en lyxvara som endast dom välbärgade hade råd med . Men sedan spred sig kunskapen och silket blev en mycket eftertraktad handelsvara som fördes västerut på karavanvägarna, inte för inte kallad Sidenvägen. Kunskapen spreds till Europa där Italien och Frankrike blev dom viktigaste länderna. Men även här i Sverige kom tillverkningen igång. Det var på 1730-talet som Mårten Triewald införde mullbärsträdet, vars blad är den viktiga födan för silkesmaskarna. Intresset var starkt och det anlades odlingar så högt upp som i Skellefteå. År 1765 fanns det 34 sidenväverier i Stockholm men 1765-66 drogs understödet in och 1850 fanns bara 16 fabriker kvar, bland annat Almgrens på söder i Stockholm vars fabrik grundades 1832 och fanns ännu kvar i drift i början på 1930-talet .

När Suezkanalen öppnades 1869 så blev det inte lika lönsamt att producera silket på hemmaplan eftersom man kunde få mycket billigare silke från Asien och fabrikerna försvann en efter en. Men envisa eldsjälar menar idag att det på nytt skall startas fabriker eftersom lönerna i många av dom silkeproducerande länderna är på uppgång .

Vart sker tillverkningen?
I våra dagar odlas silke nästan bara i utvecklingsländer, främst i Kina, Indien, Thailand, Korea, Sri Lanka och Pakistan. Silkeindustrier finns bl.a. i Japan och Brasilien. En silkeodling i ringare omfattning förekommer i Italien, Schweiz och Frankrike, medan vidareförädling av råsilke sker i flera europeiska länder.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0